Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ensar Aytekin, Balıkesir’in kurtuluşunun 101. yılı kapsamında bir mesaj yayımladı.

Mesajında “Özgürlük ve bağımsızlık için mücadele edip, topraklarımızı düşmana bırakmayan ve bugün üzerinde huzurla yaşamamıza olanak tanıyan tüm şanlı geçmişimizi saygıyla anıyorum” ifadelerine yer veren Aytekin’in açıklaması şu şekilde:

“Balıkesir’in kurtuluşunun 101.yılı kutlu olsun!

Mustafa Kemal Paşa’nın 18 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuruyla Samsun’a çıktığı gün, Balıkesir’imiz de tarihi bir güne ev sahipliği yapıyordu. Okuma Yurdu’nda toplanan ve temel gündemi işgale karşı direnişi örgütleme olan şanlı geçmişimiz, bu direnişi tüm şehre yaymayı hedef edindi. 41 Bayrak Adam olarak Milli Mücadele tarihine adını altın harflerle yazdıranların torunları olarak bizler bugün, kendilerini büyük bir minnetle anıyoruz.

Kuvayı Milliye’nin başkenti olarak kabul edilen Balıkesir’imizde 41 Bayrak Adam’ın başlattığı mücadele ile düşmana aman verilmemiştir. Okuma Yurdu, Alaca Mescit Toplantıları ve Balıkesir Kongreleri ile düşmanın bölgedeki işgallerine karşı ilk bilinçli ve sistematik direniş harekatı Balıkesirli sivil ve aydınlardan gelmiştir. Köylüsü kentlisi; genci yaşlısı demeden tüm Balıkesirliler, kimseden talimat beklemeksizin vatan savunmasına koşmuşlardır. 14 ay boyunca dört cephede Yunan orduları ile savaşarak, Balıkesir Halkı'nın ve Türk Milleti'nin işgal ve esareti kesinlikle kabul etmeyeceğini Dünya kamuoyuna kati surette duyurmuşlardır.

İlk kongrenin toplandığı, ilk kurşunun Balıkesir Ayvalık´ta, son kurşunun da Bandırma´da atıldığı Milli Mücadele tarihinde, Ege’de kendi imkanları ile düşman işgaline son veren şehir Balıkesir'dir.

Bugün ülkemizde tarihteki işgal ve istila girişimlerine karşı verilen savaşlardaki şehitliklerde huzur içinde yatan Balıkesirli şehit ve gaziler, üzerinde yaşadığımız toprakları bize onurlu bir şekilde emanet etmiştir. Bizlere düşen de bu onurlu emaneti büyük bir saygı ve kararlılıkla koruyup, gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Bugün, şanlı tarihimizdeki en önemli günlerden birisidir. Kurtuluşunun 101. yılında, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü çıktığı bağımsızlık yolunda yalnız bırakmayan Balıkesirli atalarımıza, Karesi Mebusu Vehbi Bey’e, Belediye Reisi Keçecizade Mehmet Emin Bey’e, Yırcalızade Şükrü Bey’e, Hasan Basri Çantay’a, 41 Bayrak Adama ve gencinden yaşlısına işgale direnenlere, askerlerimizi ve kuvvacıları köylerinde ağırlayan annelerimize ve ninelerimize Allah’tan rahmet diliyor, gösterdikleri büyük kahramanlığın gururunu yüreğimizde yaşattıkları için kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan savunmasında şehit düşmüş tüm geçmişimizi bu vesile ile bir kez daha saygı ve minnetle yad ediyorum.”(Ebru Erdem)