Eskişehir’de öğrencilerin kırtasiye alışverişleri için hazırlıklarını tamamlayan esnaf, ihtiyaç listelerinin 2 bin lirayı bulacağını söylerken, öğrencileri yalnızca ihtiyaçlarını almaları için uyardı.

Eskişehir’de öğrencilerin kırtasiye alışverişleri için hazırlıklarını tamamlayan esnaf, ihtiyaç listelerinin 2 bin lirayı bulacağını söylerken, öğrencileri yalnızca ihtiyaçlarını almaları için uyardı.
Eskişehir’de 2023-2024 yılı eğitim-öğretim sezonu hazırlıkları başladı. Yeni eğitim sezonunda öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaları için depolarını dolduran kırtasiyeciler, müşterilerini beklemeye başladı. Eskişehir’de yaklaşık 16 yıldır kırtasiyecilik yapan Yusuf Kaplan, okulların açılmasına az bir süre kalmasına rağmen alışveriş hareketliliğin başlamadığını söyledi. Okulların hazırladığı ihtiyaç listelerindeki ürün fiyatlarının yaklaşık 2 katına çıktığını belirten Kaplan, alışveriş tutarlarının anaokulu öğrencilerinde 2 bin, ilkokul öğrencilerinde ise ortalama bin 100 lira civarında olacağını söyledi.

'Okullar açılmadan 2 hafta önce hareketliliğin başlaması lazım ama henüz hareket yok'
Esnaf Yusuf Kaplan, alışveriş yapacak öğrenciler için hazırlıklarını tamamladıklarını, ancak hareketliliğin henüz başlamadığını söyledi. Kırtasiyeciler için rekabetin arttığını ve gelirlerin düştüğünü dile getiren Kaplan, 'Sektördeki firmalar ve kitap - kırtasiyeci arkadaşlarımız hazırlığını yaptı, eksiklerini belirledi. Hatta daha önce fuarlara katılarak, alışverişlerini yaptı. Öncelikle ana sınıfı öğrencilerini, sonradan da ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kitap ve kırtasiye alışverişine bekliyoruz. Henüz bir hareket yok, normalde okullar açılmadan 2 hafta öncesinden hareketliliğin başlaması lazımdı ama bu sene henüz hareket yok. Ürünlere sürekli zamlar geliyor, o anlamda belki sıkıntı yok ama ürün âdeti ve müşteri fazlalığı anlamında seneden seneye biraz düşüşler olabiliyor. Çünkü bunun market tarafı var. Biliyorsunuz milyoncu dediğimiz tarafların yanı sıra AVM’ler ve hem hırdavat hem kırtasiye hem de birçok ürünün satıldığı yerler var. Açıkçası bunlar biraz sekte vuruyor. Özellikle zincir marketler bizim işimize biraz sekte vuruyor' dedi.
'Almak istedikleri ürünlere ihtiyaçları olup olmadığını sorgulasınlar'
Son yıllarda kırtasiye alışverişi yapan çocukların sosyal medyadan etkilendiğini dile getiren Yusuf Kaplan, ihtiyaç dışı ürünlerin de rağbet gördüğünü söyledi. İhtiyaç listelerinin 2 bin liraya kadar çıktığını dile getiren Kaplan, şöyle konuştu;
'Her okul, her öğretmen bir şekilde ihtiyaç listesi hazırlar. Bu listelerde en çok para tutan kısım, ana sınıfı okul öncesi ürünleridir. Genellikle bu sene 2 bin TL civarında bir ortalama bekliyoruz. Geçen sene bu ürün yarı yarıyaydı, yani 800 ila bin lira civarında listeler yapılırken, bu sene 2 bin liraya varan listeler yapabiliyoruz. Ortalamada da bin 500 ila 2 bin TL arasında bir masraf bekliyoruz. Bu fiyatlar ilkokul çocuklarında birazcık daha düşer çünkü orada boya ve karton ürünleri çok daha azdır. Özellikle kâğıt ürünler daha az olduğu için meblağ biraz daha düşer. Hatta yüzde 30 ila 40 düşer. Onlarda da ortalama olarak bin ila bin 200 TL civarında bekliyoruz. Şu sıralarda öğrencilerin alışveriş kültürleri genel olarak popüler kültür üzerinden gidiyor. Sosyal medya burada çok fazla etken oluyor. Ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşıyoruz. Öğrencilere tavsiyem, ihtiyaçları olan ürünlere yönelip, almak istedikleri ürünlere ihtiyaçları olup, olmadığını da sorgulasınlar.'