Fütürist Alphan Manas, yapay zekanın gelişmesi ve iş hayatında daha çok yer alması sonucu yaşanacak gelişmelerle ilgili tahminlerini paylaştı.
Fütürist Alphan Manas, yapay zekanın gelişmesi ve iş hayatında daha çok yer alması sonucu yaşanacak gelişmelerle ilgili tahminlerini paylaştı. Manas, 'Yapay zekayla beraber metal yaka kavramı hayatımıza girecek' dedi.
Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu ve İşletme Topluluğunun düzenlediği 'Geleceğin Dili' adlı etkinliğe konuk olan Fütürist Alphan Manas, yapay zekanın gelecekte neden olacağı işsizlikle ve çalışma sistemlerinin değişmesiyle ilgili tahminlerini anlattı.
Alphan Manas, 'Dünya Ekonomik Forumunda 2020 yılında açıklanan bilgilere göre, 2025 yılında sahip olunması gereken yetkinlikler arasında; analitik düşünme ve inovatif olma, aktif öğrenme, karmaşık problem çözme, teknoloji kullanımı, izleme ve kontrol yer alıyor. Ne yazık ki çok büyük bir işsizliğe doğru gidiyoruz. 2040’ta dünyadaki baz işsizlik yüzde 20’ye yükselecek, Türkiye’de ise bu oran yüzde 30 olacak. Babam Prof. Dr. Oğuz Manas, 1984’te bir konferansta yapay zekayla ilgili bir seminer vermişti. Şimdi onları izliyoruz. Ben de 2005’te insanların evden çalışacağını öngörmüştüm ve öyle de oldu. 2022’te yazılımcı ihtiyacı kalmayacağını söylemiştim. ‘Mavi yakalı’ diye bir şey kalmayacak. Yapay zekayla birlikte ‘metal yaka’ kavramı hayatımıza girecek' dedi.
Yaşar Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte, yapay zekanın çalışma hayatına girmesiyle birlikte tercih edilen iş modellerinde yaşanacak farklılaşmadan bahseden Manas, 'Oracle ve Future Workplace, 2019’da 10 ülkede 8 bin 370 çalışan, yönetici ve insan kaynakları lideri üzerinde yapay zeka üzerine bir araştırma yaptı. Buna göre, çalışanların yüzde 64’ü yapay zekaya yöneticilerinden daha fazla güveniyor. Çalışanların yüzde 82’si botların işleri yöneticilerinden daha iyi yapabileceğini düşünüyor. Teknoloji, uzaktan çalışma ve iş yeri kültüründeki gelişmeler, 2035 yılına kadar 1 milyar insanın; yani her 3 çalışandan birinin, dijital göçebe olarak yaşayabileceği ve çalışabileceği anlamına geliyor. Avrupa’da 2030 itibariyle büyük şehirlerde yaşayan işgücünün 27’si uzaktan çalışacak veya büyük şehirlerden göçecek. Avrupa’da 2030 itibariyle uzaktan çalışanların yüzde 50’si en az iki işte çalışacak ve zamanlarını bölüştürecek. Avrupa’daki 10 ülke, yerel ekonomileri canlandırmanın birincil yolu olarak önümüzdeki 10 yıl içinde uzaktan çalışanları çekmek için ekstra teşvikler sunacak' diye konuştu.
Yorum yapın