İstanbul, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 18’ine ev sahipliği yapıyor.
Nüfusla birlikte gıda talebi de her geçen gün artan İstanbul, bu ihtiyacını kilometrelerce öteden değil, Marmara Bölgesi’nden temin edecek.
Mega kent, Marmara Bölgesi’ne kurulması planlanan iki ayrı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile beslenecek. Balıkesir ve Çanakkale’de kurulacak TDİOSB, lojistik avantajla İstanbul’da gıda maliyetlerini de azaltacak.TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre İstanbul’un nüfusu 15 milyon 907 olarak kayıtlara geçti. Bu rakamla Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 18’ine ev sahipliği yapan İstanbul, gıda tüketiminin de yaklaşık 4’te 1’ini gerçekleştiriyor. Nüfusuna paralel olarak gıda ihtiyacı da katlanan İstanbul’un gıda arzında yeni bir dönüm noktasına gelindi. Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul’un da tarımsal ihtiyaçlarını karşılaması planlanan iki ayrı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) müjdesini verdi. Böylece TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’una ev sahipliği yapan, Türkiye Bankalar Birliği Tarım Sektör Raporu 2023 verilerine göre de bitkisel üretimin yaklaşık yüzde 26’sını gerçekleştiren Marmara Bölgesi’nin tarımsal üretimdeki payı artacak.
BALIKESİR KRİTİK BİR ROL ÜSTLENDİ
Balıkesir ve Çanakkale’de kurulacak iki ayrı TDİOSB’nin girdi maliyetlerini düşürerek, gıdaya daha uygun fiyatlarla ulaşımı da mümkün kılacağı öngörülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, TDİOSB’lerle ilgili detayları İstanbul Ticaret ile paylaştı.İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin gıda ihtiyacının bir kısmını karşılaması planlanan TDİOSB’lerden ilki, Balıkesir Gönen’de kurulacak. Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB, tarıma elverişli olmayan 8 bin dekar alan üzerine kurulacak ve dünyanın en büyük Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi Projesi olacak. Proje, enerji kaynakları ile de fark oluşturacak. Tamamen yenilenebilir enerji kaynakları ile hizmet vereceği öngörülen projede; jeotermal enerji, rüzgar enerjisi, güneş ve biokütle enerjisi kullanılacak. TDİSOB’ler, aynı zamanda yatırımcıların da yeni gözdesi konumunda. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgiye göre, Balıkesir Gönen Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi yatırım talepleri rekor seviyeye ulaştı. Projeye bugüne kadar 626 yatırımcı, 42 bin dekarlık alan için yatırım taahhüdünde ve parsel talebinde bulundu. Mevcut durumda Türkiye’de 9 bin 943 dönüm alanda jeotermal ısıtmalı tarım yapılıyor. Fakat ülke jeotermal kaynak potansiyeli değerlendirildiğinde bu alanın 100 bin dönüm civarlarında olacağı öngörülüyor. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin 10’u jeotermal ısıtmalı sera konulu. Yıl boyu üretim imkanı veren jeotermal ısıtmalı seralar, geleneksel seracılığa göre ürünlerden 10 kat fazla verim alınmasını sağlıyor. TDİOSB’ler tarım ve hayvancılığa katkı sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda tesis içinde yer alan atık geri dönüştürme tesisleri ile elektrik enerjisi üretiliyor. Amasya Besi TDİOSB, bünyesinde bulunan biogaz tesisi ile 52 bin haneye elektrik veriyor. Besi tesislerinde bulunan gübresel atık fabrikaları ile gübre atıkları da çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden tarım arazilerinde yeniden kullanılmak üzere dönüştürülüyor. (Necdet Pekmezci)
Yorum yapın