Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE), İstiklal Marşı'nın kabulü ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'u "Türk'ün özü, Akif'in sözü" temasıyla anmak amacıyla program düzenledi. İstiklal Marşı, kabulünün 103. yıl dönümünde Türkiye'nin yedi bölgesine özgü ve Rusya'ya ait yöresel müzik aletleriyle seslendirildi.
Moskova Yunus Emre Enstitüsü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen programda İstiklal Marşı'nın bestelenmiş ilk iki kıtası, Türkiye'nin yedi bölgesinden yedi şehre özgü kemane, kanun, ney, tambur, ud, bağlama, kopuz, keman gibi müzik aletleri ve Rusya'ya ait yöresel müzik aletleri olan bayan, balalayka ve gusli eşliğinde seslendirildi. Video kaydı yapılan çalışma akademisyen, müzisyen ve öğrencilerden oluşan 115 kişinin çabası sonucu ortaya çıkarıldı.
Programda, Balıkesir ve Balıkesir Üniversitesi de Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı sanatçıları ile temsil edildi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Kubilay Kolukırık'ın sanat koordinatörlüğünü yaptığı çalışmaya, Antalya'dan Akdeniz Üniversitesi, Erzurum'dan Atatürk Üniversitesi, Aydın'dan Adnan Menderes Üniversitesi, Şanlıurfa'dan Harran Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesinden katılım sağlandı. Rusya'dan da bazı Rus sanatçılar projeye dahil oldu. Ayrıca programda müzik direktörü Prof. Dr. Sıtkı Akarsu eşliğinde Kastamonu Üniversitesi korosunun oratoryo şeklinde İstiklal Marşı'nın üçüncü kıtasından onuncu kıtasına kadar seslendirdiği video yayınlandı.
Program kapsamında; Moskova YEE'de yüz yüze düzenlenen ve çevrim içi katılımın da gerçekleştiği programda; Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, YEE Başkanı Şeref Ateş Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yücel Oğurlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil de çevrim içi katılarak birer konuşma yaptı. Programa Moskova YEE Koordinatörü Mehmet Ülker, büyükelçilik ile Türk kurum ve kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra Rus ve Türk vatandaşları da katıldı.
Balıkesir Üniversitesi adına Necatibey Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalından Doç. Dr. H. Hakan Okay’ın koordinatörlüğündeki çalışmada Balıkesir Üniversitesini ve Balıkesir’i temsilen; Doç. Dr. Barış Kardeş şefliğindeki Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Korosu ile Müzik Öğretmenliği öğrencileri; Girayhan Özcan, Özgür Demircan, Beyza Tula, Muhammed Onur Coşkun, Balıkesir Büyükşehir Belediye Konservatuvarı sanatçıları; Özkan Kef, Anıl Yıldırım, Harun Karateke ve Cihangir İncemen yer aldı.
(Balıkesir Üniversitesi)
Yorum yapın