“ Toplum Ağız Diş sağlığı haftası” 22 Kasım 1908’de Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi Mektebi’nin kurulmuş olması sebebiyle Türkiye’de Diş Hekimleri günü olarak belirlendi. Balıkesir İl Sağlık Müdürü ise bu konuyla ilgili basın duyurusunda Ağız ve diş sağlığını korumak için; önemli noktalara değindi. Açıklamalarında şu sözlere yer verdi;

“Diş ve dişeti hastalıkları, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunudur. Ağız ve diş hastalıkları, TUİK verilerine göre son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında, 0-6 yaş grubunda ilk beş hastalık arasında yer alırken, 7-14 yaş grubunda ilk sırayı almaktadır. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı tehdit etmediği düşünüldüğü için gereken önemin verilmediği bu hastalıklar, toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri, tedavilerinin zaman ve uzmanlık gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.

Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi diş ve dişeti hastalıklarıyla mücadelede de tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmasının gerekliliği tüm dünyada genel kabul görmektedir.

Ağız ve diş sağlığını korumak için;

Etkin ağız bakımı alışkanlığının kazanılması

Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi,

Düzenli diş hekimi kontrolleri olmazsa olmaz kriterlerdir.

Ağız ve diş sağlığını korumak için gerekli alışkanlıkları erken yaşlarda kazandırmak adına Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Çalışmaları kapsamında 2023-2024 eğitim öğretim yılında 79556 ilkokul öğrencisine ulaşılmış, ağız ve diş sağlığı farkındalık çalışmaları ve birebir fırçalama eğitimleri verilmiştir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında da İlçe sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli 61 eğitici personelden oluşan 25 ekiple bütün ilçelerimizde anasınıfı ve ilkokul öğrencilerinin tümüne ulaşıp “Sağlıklı Nesiller için Sağlıklı Dişler” düşüncesiyle diş fırçalama eğitimlerini ve farkındalık çalışmalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

Haber: Ceren ÖZDEN