Balıkesir’in en eski anahtarcılarından biri olan Yüksel Üngün, 7 yaşında başladığı dede mesleği ile 60 senedir geçimini sağlıyor. Mesleğin tarihin tozlu sayfalarında kaybolmaması için elinden geleni yapan Çilingir ve Anahtar Ustası Yüksel Üngün "Ben dede mesleğimi yapmaya çalışıyorum ancak bizden sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak" dedi.
60 Yıllık Çilingir Ustası Yüksel Üngün: "Dede Mesleğini Sürdürmek İçin Mücadele Ediyorum"
60 yıldır mesleğini severek yaptığını belirten Çilingir Ustası Üngün, meslekte yaşanan yeni gelişmelere ve yeniliklere açık olduğu belirtti. Ünlü, meslekteki yenilikleri takip ettiğini ve bu yeniliklerin mesleği daha da güzel kıldığını belirtti. Her meslekte olduğu gibi kendi mesleğinin de zor tarafları olduğunu belirten Çilingir Ustası Yüksel Üngün, meslekte yaşadığı en zor durumun kapa açmak için gittiği evlerde müşterilerin kendisini yanlış yönlendirmesi olduğunu söyleyerek, “Bazen 2’nci katta oturduğunu söyler ama 3’üncü katın kapısını gösteriyorlar ya da daire numarasını yanlış hatırlayıp yan daireyi açmamızı istiyorlar. Buda bizi zor durumda bırakabiliyor. Bizim mesleğin en tehlikeli yanı da bu” diye konuştu.
SON USTALARDAN
60 yıllık meslek hayatında birçok öğrenci yetiştiren Yüksel Üngün; “Son zamanlarda birçok insan bu mesleği yapmak istemiyor zor geliyor, nispetten daha kolay meslekleri seçiyorlar mesela berberlik mesleğini. Bu nedenden bunun gibi mesleklere yönelmiyorlar.” Buna rağmen özellikle esnaf ve sanatkârlar odası ya da yetiştirme yurtlarından gelen birçok gence hala eğitim verdiğini ve şuan aktif olarak 2 öğrencisi olduğunu belirtti. Bu mesleği öğrenmek isteyen gençlerin 3 yılda öğrenimini tamamlayabildiğini söyleyen Ünlü, “Tabi teknolojinin ilerlemesi de önemli bir detay günümüzde akıllı araba anahtarları var onlar herkesin yapabileceği bir şey değil bu yüzden sürekli bir öğrenmeye açlık durumu gerektiriyor” sözleri ile gençlerin bu konuda başarılı olacağını inandığını belirtti.
AİLE MESLEĞİ
Dedesinin vefatı ile bu aile mesleğini devam ettirmeye karar verdiğini söyleyen Çilingir Ustası Üngün, “Dedemin ölümünün ardından babamın da desteği ile İstanbul’a gidip eğitim almaya karar verdim, benim için o yeni bir hayatta olmak gibiydi İstanbul ’da eğitimimi tamamladıktan sonra ise ailemin yanına babamla çalışmaya döndüm” diyerek bahsetti. Kardeşlerinin büyümesi ile her daim onlara destek çıkan Ünlü her kardeşine dede mesleğini öğrettiğini şuan ise her biri Altınoluk ve Edremit’te aynı mesleki geleneğini sürdürdüğünü ifade etti.
GENÇLERE ÇAĞRI
Son olarak Yüksel Üngün tüm gençlere seslenerek “Herkesin bir zanaat öğrenmesini tavsiye ederim, hayatın önünüze ne çıkaracağını bazen kestiremezsiniz ama emin olun zor zamanlarda bir zanaat kadar güvende hissettiren bir dostunuz olmuyor” diyerek bitirdi. Çilingir Ustası Yücel Ünlü, küçük dükkanında deden kalma mesleğini sürdürmeye devam ederken, değişen ve gelişen teknolojide gençlerin bu tür mesleklere yönelmediğini bu yüzden yok olma tehlikesinde olduğunu vurguladı. Geçmişten gelen mesleklerin yeni yetişecek gençler ile sürdürülmesini isteyen Ünlü, yetkililerinde bu konuda öncü olması gerektiğini söyledi.
Haber: Benjamin Zare
Yorum yapın