Atatürk Şehir Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezinde Açıldığı Günden İtibaren 183 Hastaya İVF/Tüp Bebek Tedavisi Uygulanarak 167 Çift Çocuk Sahibi Oldu.
Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi bünyesinde Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi (ÜYTE) / Tüp Bebek Merkezi Eylül 2023 tarihinde itibaren hizmet vermeye başlamış olup son bir yıldır tam kapasiteyle faaliyetlerine devam ediyor.
Merkezde Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hilmi Mutlu ve Dr. Öğretim Üyesi Op. Dr. Mehmet Keçecioğlu, Embriyoloji ve Androloji laboratuvarında Embriyoloji ve Histoloji Uzmanı Uz. Dr. Funda Ünsal ve Uz. Dr. Yiğitcan Çiftçi görev yapmakta. Ayrıca 6 hemşire, 3 biyolog ve laborant, 3 sekreter ve 2 destek personeli olmak üzere toplam 18 kişi ile hizmet veriyor.
Merkezin bünyesinde çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin değerlendirmesi ve muayenesi, infertiliteye yönelik tahliller, SİS (Salininfüzyonsonografisi ), rahim filmi çekimi (HSG), Histeroskopik ve Laparoskopik incelemeler yapılıyor. Hastalara sağlık uygulama tebliği kapsamında raporlar çıkarılarak aşılama (IUI), Tüp bebek/ İn VitroFertilizasyon (İVF) ve testisten sperm elde etme operasyon (TESE, TESA, MESE, MESA vs. ) tedavileri, kanser ve kemoterapi tedavileri öncesi, düşük over rezervi olan hastalarda üreme hücreleri ve gonad dokularının saklanması işlemleri gerçekleştirilmekte.
Merkezin bünyesindeki Embiryoloji ve Androloji laboratuvarında Microenjeksiyon /İntrasitoplazmikSperm İnjeksiyonu (İCSİ), AssistedHatching için laser uygulanması, Kalsiyum iyonofor uygulaması, Embriyo glue/yapıştırma uygulaması, embriyo takibi ve dondurma, gonad dokusu dondurma ve saklama( sperm ve oosit dondurma ), sperm hazırlama, spermiogram değerlendirilmesi, yapay zekâ ile sperm seçimi işlemleri yapılabilmekte.
Açıldığı günden itibaren başta Balıkesir olmakla birlikte çevre il ve ilçelerinden de merkeze oldukça yoğun başvuru bulunuyor. Bir yıllık süre zarfında yaklaşık 10 bin 452 hastaya poliklinik hizmeti verilirken aynı zamanda; 250 hastaya rahim filmi çekimi (HSG), 14 hastaya testisden sperm elde etme operasyonu (TESE vs.), 500 hastaya aşılama (IUI) tedavisi yapılmıştır. Açıldığı günden itibaren 183 hastaya İVF/tüp bebek tedavisi yapılmıştır.167 çiftimizin çocuk sahibi olmasına yardımcı olunmuştur.
Çocuk sahibi olmakta zorluk çeken, arzulayan ve sağlık uygulama tebliği kapsamında tedavileri uygun olan tüm hastalar bu hastane bünyesindeki merkeze başvurabilirler.
(Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü)
Yorum yapın