Balıkesir’de taşımalı eğitim skandallarına bir yenisi eklendi. Kepsut’ta taşımalı eğitim sisteminden yararlanarak okullarına gitmek isteyen 3 kız lise öğrencisi İlçe Milli Eğitim Müdürünün talimatıyla okul servislerine alınmadı. Öğrenci listesinden çıkarılan liseli kız öğrencilerin yurtta kalması için aileler baskı yapılıyor.

Okulların açılmasından kısa bir süre sonra Dursunbey ilçesinde 4 kırsal mahallede 37 öğrenci okullara servis araçları ile taşınmayarak yurt ve pansiyonlara yönlendirilmiş velilerin şikayetleri üzerine CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

Taşımalı eğitim ile ilgili skandal bu kez Kepsut’ta yaşandı. İlçe Milli Eğitim Müdürünün talimatıyla liseli 3 kız öğrenci taşımalı eğitim öğrenci listesinden çıkarıldı ve okullarına servis araçlarıyla gitmesine izin verilmedi. Velilerin şikayetleri üzerine Kepsut’ta incelemeler sonrasında velilerle birlikte açıklama yapan CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, “Okula gelen servise öğrencileri almamak ne demek? ‘Kız öğrenciler servise binemez’ demek büyük bir edepsizliktir. Büyük bir aymazlıktır! Büyük bir iş bilmezliktir” diyerek tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i göreve davet eden CHP’li Serkan Sarı şunları söyledi:

“Şu anda Kepsut’tayız arkadaşlarımızın anlattıklarından velilerimizle yaptığımız konuşmalardan minibüs şoförleriyle yapmış olduğumuz temaslar sonucunda bir acı gerçekle karşı karşıya kalmış durumdayız.  Buradan Kepsut İlçe Milli Eğitim Müdürüne çağrıda bulunuyorum. Sayın müdürüm kızlarımızı okula götürüp getirmek için görevini ihmal etmeyeceksin. Neymiş? Kepus'taki kız yurdu boş kalıyormuş. Lise öğrencilerimize ‘bu yurtlarda kalmak zorundasınız’ demişsin. Taşımalı eğitimden çıkarmışsın. Kızlar, köye dolmuş gidiyor. Dolmuşta 3 erkek öğrenci var. Kalan 3 tane kız öğrenci dolmuşa aldırmıyorsunuz. ‘Öğrenci listesinde’ yok diyorsunuz. ‘Taşıyamazsınız’ diyorsunuz.

“NASIL BİR MANTIKLA ÖĞRENCİLERİMİZİ YETİŞTİRİYORUZ?”

“Hangi akla hizmet siz nasıl bir mantıkla yönetiyorsunuz? Bu kente nasıl bir mantıkla öğrencilerimizi yetiştiriyoruz? Biz öğrencilerimizi kime teslim ettik? Bu öğrencilerin güvenliği, ulaşımı ve eğitim kalitesi sizin sorumluluğunuzda size bu talimatı veren Milli Eğitim Bakanı ise çıkıp acilen bir açıklama yapmalı. Gereğini yerine getirmeli. Okula gelen servise öğrencileri almamak ne demek? ‘Kız öğrenciler servise binemez’ demek büyük bir edepsizliktir. Büyük bir aymazlıktır! Büyük bir iş bilmezliktir. Neymiş kız öğrenci yurdu dolmamış. ‘O yüzden öğrencileri kız yurduna bırakmak zorundasınız’ diye velilere baskı yapıyorsunuz. Kardeşim sizin yaptığınız işe güvenmiyor öğrenciler ve veliler! Çocuklarını size emanet etmek istemiyor, bunu anlamıyor musunuz artık?

“MİLLİ EĞİTİMİ YÖNETEMİYORSUNUZ”

“Anlayın ki milli eğitimi yönetemiyorsunuz. Hizmetiniz facia! Bugün Kepsut’taki üniversiteye öğrencilerimize yurt bulamıyorsunuz. Üniversitedeki öğrenciler kente gidip gelmek zorunda kalıyor. Siz o yurdu tutup liseli genç kızlarımızı kalma zorunluluğu ile doldurmaya çalışıyorsunuz. Birazcık planlama yapın. Birazcık şu kentin gerçeklerine sahip olun. Size kim bu aklı veriyorsa çıkıp o aklı verenden hesap sorun! İlçe Milli Eğtim Müdürünü acilen göreve davet ediyorum. Çocuklarımızın hepsinin taşımasını yapmak zorundasın. Taşımalı sistemi kurduysan o taşımalı sisteme dair de hizmet üretmek zorundasın. Kız öğrencilerimizi köyde bırakmak yolda bırakmak ne demek çıkıp açıklayacaksın. Bu çocuklara hizmet vereceksin. Vermiyorsan bu işin takipçisi olmaya da devam edeceğim.”

“ANAYASAL HAK GASP EDİLİYOR”

CHP’li Serkan Sarı Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşımalı eğitim sistemi skandallarını Meclis gündemine taşımış Bakan Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle soru önergesi vermişti. CHP’li Sarı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’ne sonucu kaldırılan servislerin Anayasal hak olan eğitim hakkına yapılan darbe olduğunu savunmuş, “Bu amaçla da iktidara çağrıda bulunuyoruz. Bugün kız, erkek, ilkokul, ortaokul, lise çağındaki zorunlu eğitim dönemindeki çocuklarımızın eğitim koşullarını sağlamakla yükümlüsünüz. Ya gidip köylerde ki okulları açmalısınız ya da bu taşıma sistemini kesintisiz olarak vermek zorundasınız” açıklamasında bulunmuştu.

Haber: Sena IŞIK