CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne dikkat çekmek amacıyla açıklamalarda bulundu.
İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi yayınladığı yazılı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Geneler Kurulu, 11 Ekim’i; kız çocuklarının uğramış oldukları ayrımcılık, şiddet ve istismara dikkat çekmek, bunların ortadan kaldırılması için toplumsal bilinç oluşturmak için “Dünya Kız çocukları Günü” olarak ilan etmiştir. Her yıl ayrı bir tema belirleniyor. Bu yıl “Kız Çocukları Geleceğini Yeniden İnşa Ediyor” temasıyla UNICEF, UN Women, UNFPA seslerini duyuracaklardır. 11 Ekim’ler, kız çocuklarının eğitim, sağlık, güvenlik, beslenme, gelişim gibi haklarını eşit olarak kullanması ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılık ve şiddete son verilmesi çağrılarının yapıldığı bir gündür. Bu nedenle 11 Ekim kutlama günü değil, bilinç oluşturma ve değişim için mücadele talep etme günüdür” dedi.
“KıZ ÇOCUKLARI ERKEN YAŞTA EVLENDIRILIYOR”
Kız çocuklarının erken yaşta evlenmesi ve bunun için önlem alınmadığını dile getiren Başkan Yahşi, “Ne yazık ki bugün hayatın gerçeklerine baktığımızda içimiz ürperiyor. Yanı başımızdaki kız çocuklarımız eğitim, sağlık, beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarına dahi ulaşamazken, yoksulluk, şiddet sarmalının içinde büyümek zorunda kalıyor. İstismara uğrayan, öldürülen, zorla evlendirilen, tarikat yurtlarının ve kurslarının insafına bırakılan kız çocuklarının hayatlarının nasıl da karartıldığını her gün yeni ve acı örneklerle öğreniyoruz. Bunları dert etmek ve çözüm üretmek yerine biz, 2016 yılından beri her seferinde erken yaşta evliliklerin önünü açan ve çocuk istismarına af getirilmesi planlanan yasa tasarısını engellemek için mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Adliyelerden, sokaklardan, meclis önlerinden çocukların bedeni üzerinden ellerin çekilmesini talep ederken hala 9 yaşındaki kız çocuğunun evlenip evlenemeyeceği yönündeki tartışmalar ile adeta toplumun sinir uçlarına dokunuluyor. Kız çocuklarını her açıdan hapseden bu zihniyet ancak yarınını hesap edemeyen çürümüş bir anlayışın ürünüdür. Doğmadan önce başlayan ve hayat boyu devam eden bir seri ayrımcılık süreci kız çocuklarının haklarının, insan hakları ihlal edilmesiyle sonuçlanmaktadır. Ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan hakların uygulamaya geçmesi için öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Bunun için de öncelikle toplumsal bir zihniyet dönüşümünü sağlayacak eğitim programlarının yapılması, sosyal ve ekonomik alanlarda çalışmaların yapılması zorunludur” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE OKULLAŞMA ORANı DÜŞÜŞE GEÇTİ”
Okullaşmanın 4+4+4 sisteminden sonra düşüşe geçtiğini söyleyen Başkan Ayşe Pınar Yahşi, “Her şeyden önce tüm çocuklara ve özellikle nüfusumuzun %29’u olan kız çocuklarına laik ve bilimsel temele dayalı kaliteli bir eğitim verilmelidir. Cinsiyete dayalı ayrımcılıkları kökleştirecek bilgilerin müfredattan çıkarılması ve karma eğitimden asla ödün verilmemelidir. Genç kuşakların fırsat ve cinsiyet eşitliği ilkesini sahiplenerek büyümesi, eğitim ve profesyonel hayatlarında kadınlara ve kız çocuklarına potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri eşit fırsatlar tanınabilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği müfredata girmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de okullaşma oranı 4+4+4 sisteminden sonra düşüşe geçti. 2012-2013 yılında ilkokulda yüzde 98,86 olan okullaşma oranı, 2021-2022’de yüzde 93,16’ya düştü. Kızlarda bu oran yüzde 93,1’e, erkeklerde ise yüzde 93,2’ye geriledi. Yani ilkokulda okullaşma aradan geçen yıllarda hem kız çocuklarında hem de erkek çocuklarında düşüş gösterdi. Kız çocuklarının okullaşma oranını düşüren 4+4+4 kesintili eğitim sistemi acilen kaldırılmalı, kesintisiz temel eğitime geçilmelidir” dedi.
(Rabia Şevval Çakmak)
Yorum yapın