Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 5 farklı şirketinden aynı kişiye huzur hakkı verildiğine dair gerçek dışı iddialar hakkında basın açıklaması yapıldı. Açıklama şu şekilde;

“Belediyemizin şirketlerinde görevli Emekli Mülkiye Başmüfettişi Sayın Melih Özay hakkında bir yerel gazetede çıkan “5 farklı Belediye şirketinden yasadışı Huzur Hakkı alıyor” başlıklı mesnetsiz iddialara istinaden;

- Melih Özay, Büyükşehir Belediyemizin resmi çalışanı ya da kamu görevlisi değildir. Sayın Özay’ın, 9 Belediye şirketinde Yönetim Kuruluğu Başkan Vekilliği ya da üyeliği vardır.

- 7521 sayılı yasa uyarınca, tüm devlet kadrolarında bir kişinin sadece bir şirketten huzur hakkı alabilmesi hakkında yapılan düzenleme 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

-Şu anda kamu görevlisi olmayan bir kişinin farklı şirketlerden huzur hakkı alabilmesi önünde hiçbir yasal engel yoktur.

- Buna rağmen, Sn. Özay’ın 5 farklı şirketten huzur hakkı aldığı haberi TAMAMEN GERÇEK DIŞIDIR. Sn. Özay, farklı şirketlerindeki görevlerine rağmen 2 şirketten huzur hakkı almakta olup, aldığı toplam ücret haberde bahsedilen ücret tutarının yaklaşık 3’te 1’i civarındadır.

- Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yeni yönetimi, halkımızın ekonomik zorluklar yaşadığı bu dönemde, YASAL BİR ENGEL BULUNMAMASINA RAĞMEN kamu kaynaklarının doğru kullanılması için verilen huzur hakları konusunda titiz davranmaktadır. Eski yönetimde tüm şirketlerde verilen huzur hakkı miktarı 950 bin TL iken, enflasyon ve ekonomik koşulların ağırlaşmasına rağmen bu rakam yeni yönetim döneminde 740 bin TL’ye gerilemiştir.

- Belediye şirketlerinde görev almak için belediyede görev yapıyor olma şartı yoktur ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 26’ıncı maddesinde hangi belediye personelinin şirketlerde görev alabileceği hususu düzenlenmiştir.

Hâl böyle iken, yapılan haberin mesnetsiz ve iftira içerdiği ortadadır. Sn. Özay hakkındaki yasa dışı huzur hakkı aldığı, 5 şirketten huzur hakkı aldığı ve aldığı huzur hakkı tutarı hakkındaki içerik gerçeği yansıtmamaktadır.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımı konusundaki iradesini sonuna kadar sürdürecek olup bu gerçek dışı haber hakkında hukuki süreç başlatılacaktır.”

(Balıkesir Büyükşehir Belediyesi)