Mesleki eğitimin geleceğini şekillendirmek ve gençlerimize daha iyi bir eğitim sunmak amacıyla değerli eğitimciler ve sektör temsilcileri ile ortak bir vizyon çerçevesinde çalışmanın önemine değinen “Mesleki Eğitimin Geleceği Çalıştayı” İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Balıkesir Öğretmenevinde düzenlendi.

İl Millî Eğitim Müdürü Murat Demir’in ev sahipliği yaptığı çalıştayın açılış programına; Vali Yardımcısı Doç. Dr. Sayın Şükrü Yıldırım, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Sayın Rahmi Kula, İŞKUR İl Müdürü Sayın Nazım Balcı, Balıkesir Organize Sanayi ve Bölge Müdürü Sayın Akın Ünal, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Enerji ve Sanayi Birim Başkanı Sayın Kerem Öner, özel sektör ve kamu kurumu temsilcileri ile okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay açılışında İl Millî Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Proje Koordinatörü Semiha Karatufan, Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu çalışmaları hakkında sunum eşliğinde bilgilendirme yaptı.

İl Millî Eğitim Müdürü Murat Demir açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Mesleki eğitim, gençlerimizin yeteneklerini keşfederek onları geleceğe hazırlayan önemli bir yolculuktur. Bu çalıştayda, geleceğin meslekleri için nasıl daha etkin bir eğitim modeli oluşturabileceğimizi tartışacak, fikirlerimizi ve deneyimlerimizi paylaşacağız. Hep birlikte, gençlerimizin sadece bugünün değil; geleceğin de ihtiyaçlarına cevap verebilecek donanımda yetişmeleri için gayret göstereceğiz. Katılımınız ve katkılarınız için şimdiden teşekkür eder, verimli bir çalıştay olmasını dilerim.”

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Sayın Rahmi Kula konuşmalarında şunları kaydetti:

“Balıkesir’in üretim temelinde tarım, hayvancılık ve gıda bulunmaktadır. İlimizde bulunan Tarım ve Hayvancılık Meslek liselerimizi artırmalıyız. Balıkesir bu konuda kendi kendine yeten hatta ülkemize yeten bir şehir. Sayın Bakanımıza mesleki egitime verdigi önemden ve millî eğitim müdürlüğümüzün çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize hitaben bir sözle konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Ülkemizde öğrendiklerinizi yurtdışında uyguluyorsunuz. Ancak yurt dışında kalmak yerine bu topraklardan aldıklarınızı tekrar bu topraklara verin. Ülkemizin geleceği çalışmak ve üretmekten geçiyor.”

Vali Yardımcısı Doç. Dr. Sayın Şükrü Yıldırım mesleki eğitimin önemine değindiği hitaplarında şu ifadeleri kullandı:

İl Millî Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü yurt dışı projeleri büyük önem arz ediyor. Ülkemizde mesleki eğitim maalesef hak ettiği yerde değil. Çocuklarımızı, gençlerimizi ortaokuldan itibaren mesleki eğitime yönlendirmemiz gerekiyor. Evlatlarımızın hepsinin mühendis, doktor, mimar olması gerekmiyor. Önemli olan gençlerimize doğru şeyler aktarabilmek ve geleceğimiz olan gençlerimizin hayata erken atılımını sağlamak. Bu noktada insan sermayesini güçlendirmeli, meslek liselerimize her alanda geliştirmeliyiz.”

İŞKUR İl Müdürü Sayın Nazım Balcı, Balıkesir Organize Sanayi ve Bölge Müdürü Sayın Akın Ünal, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Enerji ve Sanayi Birim Başkanı Sayın Kerem Öner’in mesleki eğitimin önemine atıfta bulundukları konuşmalardan sonra öğrencilerimiz; Enerjisa Bandırma Fen Lisesinden Emre Aşak, Bandırma Onyedi Eylül Ünivesitesinden Berra Karakaş, Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Emincan Kaya, Karesi Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Berivan Sak, Bigadiç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Duygu Acar Erasmus + Mesleki Eğitim hareketlilik deneyimlerini paylaştı.

Açılış programının ardından 11 başlıkta belirlenen 2 gün sürecek çalıştay; 64 meslek lisesi müdürü, 30 mesleki alan öğretmeni, 23 öğrenci ve 41 sektör temsilcisi ile kamu kurumlarından temsilciler ile mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve geleceğe yönelik stratejilerin belirlenmesi açısından önemli bir kilometre taşı olması temennisi ile devam etti.

Çalıştay konuları arasında mesleki eğitimde karşılaşılan sorunlar, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiksel yetkinlikleri eğitim programlarımıza entegre etmek, sürdürülebilirlik ve çevre bilincini artırarak yapay zekâ gibi yenilikçi teknolojilerin endüstrideki uygulamaları, Balıkesir bölgesinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını geliştirmek ve kariyer planlama ile girişimcilik konularında öğrencileri teşvik etmek, proje yönetimi ve mesleki eğitim akreditasyonu yer aldı.

Haber: Ceren ÖZDEN