CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP iktidarının ilaç politikalarını eleştirdi. CHP’li Sarı “2019 ile 2022 yılları arasında Avrupa'da 167 tane ilaca yeni nesil ilaç ruhsatı alındı. Sizin, "Bizi kıskanıyor" dediğiniz Almanya'da şu anda yeni nesil ilaçların 147 tanesine ulaşılabilir yani yüzde 88'ine ulaşılabilir durumda. Peki, ülkemizdeki durum nedir? Sadece 6 tane yeni nesil ilaca ülkemizde ulaşabiliyoruz, bu da yüzde 3,5'a denk geliyor. Üçüncü dünya ülkesi sıfatıyla ilaç hizmeti veriyorsunuz. Sağlıktaki devriminiz sağlıktaki çöküşün sebebi olmuştur” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulunda “ilaç yok”ları ile ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulması istemiyle verilen önerge üzerine konuştu. “Bütçede ne yazık ki ilaca, sağlığa ayrılan pay OECD ülkelerinin yarısı tutarında ve hatta OECD ülkeleri içerisindeki sıraya baktığımızda da sonuncu sırada yer aldığımız açıkça görülmektedir” diyen CHP’li Sarı şunları söyledi:

“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ UYGULAMASI DEĞİŞMELİ”

“Bugün uygulanan İlaç Fiyat Kararnamesi'nde euro kuru üzerinden fiyat belirlenmekte ve geçtiğimiz aylarda çağrıda bulunmuş olmamıza rağmen bu fiyat güncellemesi, euro güncellemesi yapılmadığı için piyasada birçok ilaç ve kronik riskli ilaçlar ne yazık ki ulaşılamaz hâldeydi. Gecikmiş olarak bir fiyat kararnamesi yayımlandı dün gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından. Bu yayımlanan kararnameye rağmen bile şu anda 37 lira olan euro kuru ne yazık ki 21,67 yani talebin, neredeyse beklenenin yarısı tutarında kalmıştır. Niye? İlaca, sağlığa yeterince bütçe ayrılmadığı için; tasarruf hastadan, ilaçtan, vatandaştan yapılmak istendiği için. Ne yazık ki bu sürecin sonunda mağdur olan hastalarımız oluyor. İlaç Fiyat Kararnamesi'ndeki uygulamaların artık değişmesi gerekiyor.”

“HASTALARIMIZ İLACA ULAŞAMIYOR”

CHP Milletvekili Sarı, “ilaç yok”larının önlenebilmesinin yollarından birinin ilaç ve baremlerdeki güncellemenin Euro kuru üzerinden değil, enflasyon oranıyla yapılması gerektiğini savundu. Sarı, “ilaç ve baremlerdeki güncellemenin sıklıkla enflasyon oranında artırılarak bu aradaki açığın daraltılması piyasadaki ilaç yoklarının önüne geçmek için önemli adımlardan biri olacak. Şu anda uygulanan yöntemle ne yazık ki hastalarımız ilaca ulaşamıyor. Eczacılarımız baremlerde yapılan güncellemeler yetersiz kaldığı için zarar ediyor. Hastalar mağdur, eczacılar mağdur, ilaç üreticileri mağdur, sağlık sisteminin bütün paydaşları ne yazık ki sizin bu çarpık düzeninizden dolayı mağdur. Eczaneler bundan sonraki süreçte iş yapamaz duruma hızla ilerliyor. Eğer ‘Dur.’ demezsek eczacı meslektaşlarım görevlerini ve hizmetlerini yapamaz hâle gelecekler” diye konuştu.

“HASTALARIMIZA MÜŞTERİ GÖZÜYLE BAKILIYOR”

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı hastalara “müşteri” olarak bakan bir sağlık sistemi olduğunu savurarak şunları söyledi:

“Siz ‘Sağlıkta tasarruf yapacağız.’ derken hastalarımızı mağdur ediyorsunuz. 2019 ile 2022 yılları arasında Avrupa'da 167 tane ilaca yeni nesil ilaç ruhsatı alındı. Sizin, sahnede, kürsülerde Bizi kıskanıyor. dediğiniz Almanya'da şu anda yeni nesil ilaçların 147 tanesine ulaşılabilir yani yüzde 88'ine ulaşılabilir durumda. Peki, ülkemizdeki durum nedir? Sadece 6 tane yeni nesil ilaca ülkemizde ulaşabiliyoruz, bu da yüzde 3,5'a denk geliyor. Üçüncü dünya ülkesi sıfatıyla ilaç hizmeti veriyorsunuz.”

“SİSTEM ÇÜRÜMÜŞ VE ÇÖKMÜŞTÜR”

“Sağlıktaki devriminiz sağlıktaki çöküşün sebebi olmuştur. Sağlık sistemini bir maliyet, hastalarımızı da müşteri olarak gördüğünüz için ne yazık ki tasarrufu hastalarımızdan yapıyorsunuz. Kurmuş olduğunuz bu sistem çürümüş ve çökmüştür, farkına varmak zorundasınız.”
 

CHP’li Sarı, hastaların ilaca ulaşmak için SGK’ya dava açtığını, SGK hakkında binlerce dava olduğunu belirterek şöyle devam etti;

“Bu ilaçlara ulaşmak için vatandaşlar dava açmak zorunda kalıyor Sosyal Güvenlik Kurumuna. Mahkemelerde binlerce dosya var, ilaca ulaşamayan hastaların açtığı davaların dosyaları duruyor ve SGK bu mahkemelerde hepsini kaybediyor. Bir, ilacın parasını ödüyor, üstüne mahkeme parasını ödüyor. Vatandaşlarımız bu dava sürecinde ilaca ulaşmakta geç kaldığı için hastalarımız mağdur oluyor ve bunun karşılığını canlarıyla ödüyorlar.  Sizin bu iş bilmez politikalarınızla sağlıkta bu şekilde tasarruf olmayacağını vurgulamak isterim, bunu aklınıza sokun. En pahalı ilaç ulaşılamayan ilaçtır. Soruyorum sayın vekiller size: Bir yakınınız bu ilaca ulaşamadığında ne hissedersiniz, ilk önce elinizi taşın altına koyup, elinizi vicdanınıza koyarak bunu düşünmenizi talep ediyorum sizlerden.”

Haber: Sena IŞIK