2023-2024 eğitim öğretim yılı yarıyıl tarihi 19 Ocak Cuma günü itibari ile başladı.

Öğrenci ve velilerin heyecanlı bekleyişlerinin ardından 2023-2024 eğitim öğretim yılı tabiriyle 15 tatil başlamış oldu. İkinci dönem eğitim öğretim günü 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak. 

Stresli bekleyişin ardından cuma günü karneler alındı. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var. Karne Stresi!

Ailelerin çocuklar üzerindeki başarı baskısı her geçen yıl gittikçe artıyor. Bu da çocukta kaygı sorunlarını ve anksiyete başlangıcını tetikliyor. Çocuk gelişim uzmanları, ailelerin çocuk üzerindeki karne stresini azaltmalaya yardımcı olmaları gerektiğini vurguluyor.

Karne zekayı belirlemez

Çoğu ebeveyn karne başarısını çocuğun zekası ile doğru orantılı düşünse de bu yanlış bir düşünce. Karne başarı ya da başarısızlığı temsil etmez. Çocuğun zeka kapasitesi karneye göre belirlenmez. Son yıllarda artan ortaokul ve lise öğrencilerindeki intihar oranı tedirgin edici seviyede. Uzmanlar, baskı ve stresin çocuklarda kötü davranışları doğurabileceğinin altını çiziyor ve ailelerden gerekli özeni ve desteği göstermelerini bekliyor. 

Başarılı karne başarısız karne diye bir kavram yoktur. Çocuğun karnesi iyiyse onu onurlandırır ve ödüllendirirsiniz. Bu çocukta başarının devamlılığını sağlar. Ancak kötü karnede ise iyi olan derslerin notları ön plana çıkarılmalı ve başarısız olduğu dersler hakkında neler yapılabileceğine dair çocuklarla konuşulmalıdır. Hakaret ya da kırıcı bir dili seçmeden, çocuğun anlayacağı dilde konuşarak motive etmek çok önemlidir. Cezalandırma sistemi, aile baskısı, kötü karne psikolojisi halihazırda kötü hisseden çocuğun olumsuz davranışlar göstermesine olanak sağlayacaktır. (Sedef Şimşek)