Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (BESOB) 23-29 Ekim tarihleri arasını kapsayan Ahilik Haftası kapsamında İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki başarılı öğrencilere kalfalık, ustalık ve işyeri açma ruhsatı dağıtım töreni düzenledi.

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği tarafından yürütülen Ahilik Haftası kutlamaları programı kapsamında İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki başarılı öğrencilere kalfalık, ustalık ve işleri açma ruhsatları dağıtım töreni düzenlendi.

Törenin açılış konuşmasını yapan İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Turan, Ahilik geleneğinin ve kardeşlik hukukun devam ettirilmesi adına Ahilik Haftası etkinliklerinin önemine dikkat çekti. Ahiliğin Türk milletinin kültürünün önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Turan, “Ahilik atalarımızın bize bıraktığı en önemli kültürel değerlerden biridir. Ahilikle birlikte Anadolu coğrafyası Türkle yoğrulmuş, anlam kazanmıştır. Bu kültürle birlikte milletimiz bin yıldır eğilmeden, bükülmeden kimseye minnet etmeden başı dik bir şekilde yaşamayı başarabilmiştir” dedi.

YILDIZ: “EN İYİ ÖĞRENME YÖNTEMİ USTA- ÇIRAKLIK İLİŞKİSİDİR”

Ahilik geleneği içerisinde yer alan usta- çırak ilişkisinin en iyi öğrenme yöntemlerinden biri olduğunu ifade eden BESOB Başkanvekili ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Yıldız, öğrencilere bu doğrultuda çalışmalarına devam edip, mesleklerini en iyi şekilde icra etmeleri yönünde tavsiyede bulundu. Ahiliğin önemli bir gelenek olduğunu belirten Yıldız, “Hacı Bektaş-i Veli ve Ahi Evran’ın tavsiyesiyle kurulmuş Ahilik kültürü günümüzde hala yaşatılmaktadır. Bugün ticaret erbabı, esnaf ve kamuda çalışanlar Ahilik kültürüne çok önem veriyor. Bizlerde bugün esnaflık, oda temsilciliği yapıyoruz hem de devletimizle yan yana omuz omuza geleceğe yürümeye devam ediyoruz. Sizlere bizim tavsiyemiz; bir gün geleceğin tüccarları, tacirleri, iş insanları sizler olacaksınız. Durmadan, yorulmadan, korkmadan yolumuza devam edeceğiz. Biz öğrenmenin üç temel yolunu biliyoruz. Bunlardan bir tanesi, içinde bulunduğumuz kurumun örgün eğitimle usta-çırak ilişkileri ve deneme-yanılma yöntemleridir. Öğrenmenin en iyi yolunun usta-çırak ilişkisi olduğunu gördük. Bundan sonraki hayatınızda sizlere başarılar diliyorum, sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi. 

PEHLİVAN: “AHİLİK TÜRK MİLLETİNİN ÖNEMLİ BİR KÜLTÜRÜDÜR”

Ahilik kültürüyle ilgili öğrencilere bilgiler veren Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, “Ahi Evran ne demek ona bakmak gerek. Ahi Evran gerçek ismi değildir, sonradan verilmiş bir isimdir. Evran, ejderha anlamına geliyor. Ahi ise kardeşlik anlamındadır. Sonuç itibariyle birlik-beraberlik, kardeşlik anlamı ifade eder. Evran ejderha anlamındadır, neden ejderha denilmiştir kendisine. Çünkü kendisi mücadele etmiş, düşmanlara karşı ejderha olmuştur. Türk milletinin kültüründe önemli bir edinen ahilik geleneği yüzyıllar boyunca devam ettirilip günümüze ulaşmıştır” dedi.

ARSLANBAŞ: “AHİLİK HAFTASI DOLU DOLU GEÇİYOR”

Ahilik Haftası etkinliklerinin dolu dolu geçtiğine dikkat çeken Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, “Balıkesir’in Kuva-yi Milliye şehri olmanın getirdiği bir sorumlulukla milli günlerimizin ve değerlerimize gerektiği değeri veriyoruz. Ahilik Haftası, içi dolu dolu devam ediyor. Ticaret İl Müdürümüzü, BESOB Başkan ve yöneticilerini tebrik ediyorum. Burada bu gelenek hala devam ediyor” dedi. Konuşmaların ardından İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki başarılı öğrencilere kalfalık, ustalık ve işyeri açma ruhsatları takdim edildi.

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programa; Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Balıkesir Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, Karesi Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü, Karesi Mesleki Eğitimden Sorumlu Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Demir, Okul Müdürü Veysel Turan, Altıeylül Başkan Vekili Osman Budak, BESOB Başkan Vekili ve Balıkesir Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Yıldız, Balıkesir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir ve BESOB Genel Sekreteri Hüseyin Saran katıldı.

Program sonunda Kalfalık Belgesi alan Yiyecek ve İçecek Bölümü öğrencisi Fatma Eylül Atlı kendi yaptığı baklavayı Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş ve protokol üyelerine ikram etti.

Haber: Sena IŞIK