Balıkesir’in tecrübeli siyasetçisi ve eski AK Parti Karesi İlçe Başkanı Yusuf Hocaoğlu, hafta sonu yapılan AK Parti delege seçimleri hakkında konuştu. AK Parti Balıkesir teşkilatını ve yönetimini sert bir şekilde eleştiren Hocaoğlu, “Oyun İçinde Oy’un var mı?” diye sordu.

Kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile delege seçimlerini değerlendiren Yusuf Hocaoğlu, yaptığı paylaşımda şu şekilde açıklamalara yer verdi; “O kadar çok arayan oldu ki, bu yazıyı yazarak bazı hatırlatmalarda bulunmak şart oldu!

Kuvayı Milliye Şehri Balıkesir’imizde geçtiğimiz hafta sonu; siyasi partilerin bayramı ve demokrasi şöleni diye nitelenen, teşkilat ile üyelerinin kaynaştığı ve partimizi gelecek seçimlere taşıyacak ve ilçe başkanlarımızı seçecek olan delegelerin seçimleri yapılmış.(!)

Yapılmış diyorum, çünkü; Karesi teşkilatı özelinde konuyu ele aldığımızda, şahsım dahil, daha önceleri görev yapmış kurucu üyeler, milletvekilleri, il ve ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri ve mahalle başkanlarımızın birçoğunun delege seçiminden haberi olmadığını öğrendik.

Davetlerin SMS ile yapıldığı belirtilse de, atılan SMS'lerin %90'ının bilmedikleri bir nedenden dolayı üyelere ulaşmadığı seçim günü fark edilmiş. SMS gönderilip gönderilmediğinin tespiti maalesef yapılmamıştır. Buna gerek duyulmadığını üzülerek görmüş bulunuyoruz.

Öyle ki: demokrasinin mihmandarı ve dünyanın en büyük siyasi partilerinden olan AKPARTİ kanun ve tüzük ile yönetilmektedir. Parti Tüzüğümüzün 30.MADDESİ ile İLÇE DELEGE SEÇİMLERİNİN nasıl yapılacağı da ortadadır. Tüzük Maddesi herkes tarafından detaylı incelenebilir ama tüzüğün sadece 30.6 maddesi ile "Mahalle ve köy delege seçimlerinin nerede ve hangi saatler arasında yapılacağı, delege seçmen listesinin askısında belirtilir. Belli edilmiş gün ve saatte, delege seçimi yapabilmek için, kesinleşmiş delege seçmen listesinde yer alan üyelerin salt çoğunluğunun katılımı aranır. Yapılacak yoklamaya göre salt çoğunluk yok ise, aynı gün ve aynı yerde iki saat sonra hazır bulunan üyelerin katılımı ile delege seçimi yapılır. " denerek delege secim süreç tarif edilmiştir. Öğrenmek adına sorma ihtiyacı duyuyorum. MAHALLELER NEZDİNDE YAPILMIŞ BİR ASKI SÜRECİ OLMUŞ MUDUR?

ASKI YAPILDIYSA TUTANAK TUTULMUŞMUDUR?

DELEGE LİSTELERİ USULE UYGUN HAZIRLANMIŞDIR? SALT ÇOĞUNLUK GÖZETİLMİŞ MİDİR?

HANGİ MAHALLEDE KAÇ DELEGE SEÇİLMİŞ VE KAÇ ÜYE DELEGE SEÇİMİNDE OY KULLANMIŞTIR?

Bunlar gibi birçok soruya cevap verilmesi de elzem hale gelmiştir.

Dahası maalesef; Ana kademe, Kadın kolları ve gençlik kollarının her mahallede görevlendirilmiş koordinatörleri olmasına rağmen yaklaşık 120 kişilik bu yönetici kadrosu delege seçimleri için bu emektarlara da daha önceleri yapıldığı gibi telefon etme zahmetinde dahi neden bulunulmamıştır?

Sonuç olarak; yaklaşık 23.000- üyesi olan Karesi ilçemizde, 1.000 kişiye yakın delegeyi seçmek için 250 ila 300 arası oy kullanılmış ve delegelerin çoğu delege olduklarından haberleri olmadığı gibi kendilerine dahi oy verememişlerdir.

Kimlere ne söz verildi, yada gelecek için ne planlandı bilemiyoruz ama, bu davranış ve anlayış tabanda ve toplumdaki teşkilatta değişim beklentisinin gerçekleşmeyeceği, ufak tefek rötuşlarla teşkilatın ve milletin gazının alınacağı algısını oluşturdu.

Bu da son yerel seçimlerden ders çıkarılmadığını, küçük olsun bizim olsun, ben yaptım oldu düşüncesinin devam ettiğini göstermektedir. Bu anlayış freni bozulmuş bir araçla yola çıkmaya ve şoföre (yöneticiye) durmak yok yola devam diyerek gaz vermeye benziyor. İnşallah yeni bir seçim kazasına maruz kalmayız.

Keşke en son 2019 da Sezai Doğan başkanlığında Karesi AVM de yapılan delege seçimi örnek alınsa idi. O delege seçiminde, kırsal ve kalabalık mahalleler ayrı ayrı gruplanarak yoğun bir katılım ile örnek bir şekilde 4 günde tamamlanabilmişti.”

Haber: Hüseyin TÜLEK