Balıkesir Üniversitesinde "Friesian" ırkı atlardan elde edilen embriyoların farklı ırklardaki kısraklara aktarılmasıyla elde edilen tüp taylar tanıtıldı.
Balıkesir Üniversitesinde (BAÜN); Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevli Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz başkanlığında yürütülen çalışmada, "Friesian" ırkı atlardan elde edilen embriyoların farklı ırklardaki kısraklara aktarılmasıyla elde edilen tüp taylar tanıtıldı.
BAÜN Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılan çalışma kapsamında, Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz başkanlığındaki ekip tarafından Friesian cinsi erkek bir attan alınan spermler, suni tohumlama ile yine Friesian cinsi olan donör kısrağa verildi. Daha sonra donör kısraktan alınan embriyolar, alıcı kısraklara aktarıldı. Çalışmayla, yılda bir kez doğum yapan yüksek verimli kısraklardan alınan embriyolar, sağlıklı kısraklara nakledilerek birden fazla yavru alınabilmesi hedefleniyor.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, normal şartlarda bir kısrağın yılda 1 yavru elde edilebilen kısraklardan, yapılan çalışma ile birden fazla gebelik elde edilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, “Yapılan çalışmayla yılda 3-5 yavru bile alınabilecek. Bunun bir diğer avantajı elde ettiğimiz embriyoları ister alıcı kısraklara transfer edebiliriz ister dondurarak yıllar boyunca saklayabiliriz. Bunu yurt dışına satabiliriz, yurt içinde belirli şartlarda değerlendirebiliriz. Bu yüzden bu yaptığımız çalışma önemlidir. Bundan sonraki çalışmalarda kısrağın yumurtasını toplayıp aygırdan spermi de alarak laboratuvar ortamında dölleme çalışmasını yapmayı hedefliyoruz. Bu şekilde çok daha hızlı sayıda embriyo üretebileceğiz” şeklinde konuştu.BAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl da Balıkesir’in tarım ve hayvancılık alanındaki öncü rolünün bilincinde olduklarının ve bu doğrultuda da çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizerken, yapılan çalışmayı yakından takip ederek desteklediklerini ifade etti. Prof. Dr. Fatih Satıl, üniversite olarak nitelikli bilimsel çalışmalara imza atmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
BAÜN Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı da daha önce yüksek verimli ineklerden embriyo elde ederek Balıkesir’de hayvancılık alanındaki üretime etkin katkı sağlandığını belirtirken, üniversite çatısı altındaki laboratuvarlarda yapılacak yeni çalışmalar ile de üreticilerin talepleri doğrultusunda; atların yanı sıra, koyunlar ve keçiler ile de aynı süreçlerin hayata geçirebileceğini dile getirdi. (Rabia Şevval Çakmak)
Yorum yapın