Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin,” sigaradan uzak durun akciğer kanseri riskinizi azaltın” sloganı ile Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nı hatırlattı. Akciğer kanserine sebep olan faktörlerden ve hastalığın belirtilerinden bahsetti ve konuşmasına şu şekilde devam etti;
Kanser, dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir sağlık problemi olup toplumlarda ciddi sosyoekonomik yüke yol açmaktadır.
Dünya Sağlık Teşkilatı 2020 yılı verilerine göre, dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda 3. sırada yer almaktadır. 2020 yılında dünyada 2.2 milyon yeni vakanın ortaya çıktığı ve Akciğer kanserine bağlı 1.8 milyon ölümün gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde son dönemde sigara içme oranındaki düşüşe bağlı olarak bu oranın azaldığı gözlenmektedir.
Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı raporuna göre, Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda akciğer kanseri 5. sırada yer almaktadır. Hastalık 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülmektedir ve genellikle ileri evrelerde teşhis edilmektedir.
Akciğer Kanseri Risk Faktörleri;
Akciğer kanserlerinin yaklaşık %90’ı tütün ürünlerinin kullanımı ile oluşmaktadır. Sigara içiminin engellenmesiyle akciğer kanserlerinin %90’a kadar önlenebileceği tahmin edilmektedir. Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri arasında; pasif içicilik, akciğer kanseri yönünden aile öyküsünün varlığı, kimyasallara maruziyet, endüstriyel ürünlere maruziyet, radyasyon maruziyeti, hava kirliliği, HIV enfeksiyonu ve tüberküloz yer almaktadır.
Akciğer Kanseri Belirtileri;
Genellikle bulgu ve şikâyetlerin ortaya çıkması gecikebilir ve hastalık ileri evreye kadar fark edilemeyebilir. En sık izlenen belirtiler;
Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük,
Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak,
Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı,
İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı,
Ses kısıklığı,
Nefes darlığı,
Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarıdır.
Toplumsal ve bireysel farkındalık ile akciğer kanseri sıklığının azaltılabileceği unutulmamalıdır. Akciğer kanseri riskini azaltmanın en iyi yolu sigara içmemek ve pasif içicilikten kaçınmaktır.
Sigaradan uzak durun! Akciğer kanseri riskinizi azaltın.
Haber: Sena IŞIK
Yorum yapın