Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Serkan Kadir Keskin, Ramazan ayında dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu.
Oruç tutan vatandaşlar için ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin; “Ramazan ayı, beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahur yapılmaması, kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır bu sebeple sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durması uygun olacaktır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Özellikle ziyafet sofralarına dönüşen iftarların yerine mütevazı sofraların kurulması yerinde bir davranış olacaktır. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan biriçok hızlı bir şekilde besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler tüketilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. İftar menüsüne önce hurma gibi tatlı bir meyve ile başlanılıp yemeklerin, yavaş yavaş çiğnenerek tüketilmesi hızlı tüketimin önüne geçecektir. Çorbadan sonra kısa bir ara vererek yemeğe devam etmek fazla tüketimin ve sindirim problemlerinin önüne geçebilir. Ayrıca şerbetli, aşırı yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve salatalarını tercih etmeniz tavsiye olunur” ifadelerini kullandı.
Sıvı tüketimine dikkat!
Sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm.Dr. Serkan Kadir Keskin, “İftar ve sahur arasında yeterince sıvı alınmaması durumunda su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde en az 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su içmeye özen gösterilmelidir. Bununla birlikte oluşabilecek kabızlık problemlerini gidermek ve sıvı ihtiyacını karşılamak adına komposto, ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. tüketmeye özen gösterilmelidir. Sağlıkla, huzurla, gönüllerimizin de doyacağı bir Ramazan ayı geçirmenizi dilerim” şeklinde konuştu.
Yorum yapın