Merhaba değerli okuyucularım; çocukluğumdan bu yana ilk kayıtlı olduğum kitaplarını her defasında koklayarak ciğerlerime çektiğim her defasında yeni kitaplar keşfetmekten mutlu olduğum ilk kütüphanemi tanıtacağım; Ellerinizde mis kokulu kahve ile keyifle okumanız dileğimle.

Karesi Sancağı Mutasarrıflarından Ömer Ali Bey tarafından 2.Abdülhamid Han’ın onayı 15 Ocak 1901 yılında ile ”Hamidiye Kütüphanesi” adıyla kurulmuştur.Eski Belediye Binası (Şimdiki Kuvâ-yı Milliye Müzesi) bitişiğindeki Hacı Ali Camii avlusunda, o zamanın medrese odalarından birisinde, birkaç dolaplık küçük bir kütüphane olarak faaliyete geçmiştir.

1908 yılında ‘Maarif Kütüphanesi’, 1922 yılında ‘Vatan Kütüphanesi’ adını taşıyan kütüphane VII.Milli Eğitim Şurası Kararları uyarınca 1962 yılında ‘İl Halk Kütüphanesi’ adını almıştır.

Zamanla mevcut kitaplar okuyucuların büyük ilgisi nedeniyle ihtiyaca cevap vermemeye başlamış; bu durum karşısında Ömer Ali Bey, kütüphane için müstakil bir bina yaptırmak ve daha fazla sayıda kitap temin etmek amacıyla, şehrin ileri gelenleri ile görüşmüş ve yapılan çalışmalar sonunda kütüphane Evlere Ödünç Kitap Verme Servisi’nin günümüzde de hizmet verdiği binaya kavuşmuştur.

İl Halk Kütüphanesi, İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait Anafartalar caddesi üzerindeki binada 1938 yılından itibaren hizmet vermekte iken, kütüphane binası yerine iş hanı yapılacağından, Balıkesir İl Daimi Encümeni’nin 08 Temmuz 1987 gün ve 682 sayılı kararı gereğince, İl Özel İdare Müdürlüğü Hizmet Binası kompleksinde bulunan ve daha önceleri Karesi Vergi Dairesi olarak kullanılan bölüme taşınmıştır.

15 Ocak 1988 tarihinden, 08 Ocak 1994 tarihine kadar okuyucularına bu binada hizmet veren kütüphane, Eski Kuyumcular Mahallesi, Salih Tozan Caddesi’ndeki hizmet binasının da İl Genel Meclisi’nce İl Özel İdare Müdürlüğü İş Merkezi ve Hizmet Binası ÖZ MERKEZ olarak yapılmak üzere yıkılmasına karar verilmesi üzerine, 08 Ocak 1994 tarihinden itibaren boşaltılmaya başlanmış;

Bu yüzden Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 07.04.2004 tarih ve 2004/26 sayılı kararı ile, Balıkesir İli Dinkçiler Mahallesi’nde bulunan ve Tapunun 41 Pafta, 480 Ada 23 Parsel Numarasında kayıtlı bulunan Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü Hizmet Binası, İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılmak üzere Bakanlığımıza tahsis edilmiştir.

Mutasarrıf Ömer li Bey tarafından, 107 yıl önce dönemin Osmanlı Padişahı Sultan II.Abdülhamid Han’dan izin alınmak suretiyle, “Hamidiye Kütüphanesi” adı ile kurulan kütüphane, 1908 yılından itibaren "Maarif Kütüphanesi” ve 1922 yılından itibaren de “Vatan Kütüphanesi” adlarıyla anılmıştır. Kütüphanenin adı, VII. Milli Eğitim Şûrâsı kararlarına dayanılarak, 01 Haziran 1962 gün ve 262.1-3165 sayılı emirle de “İL HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ” olarak değiştirilmiştir.

Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Balıkesir Valiliği vasıtasıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Kütüphanedeki yazma eserler toplamı 1284’dür. Bu eserlerin 1151’i Arapça, 107’si Türkçe, 25’i Farsça, 1’i de farklı bir dildedir.

Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayınlanan 2006 Yılı Kültür Envanterindeki verilere göre “Mevcut kitap sayısı açısından”, 21 Haziran 1934 tarih ve 2527 Sayılı Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu” gereğince derleme nüshası alan Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nden sonra 72.236 adet kitap ile, 81 İl Halk Kütüphanesi arasında 2. sırada gelmektedir.

Yine 2006 Yılı Kültür Envanteri verilerine göre “İl Geneli” hesap edilerek yapılan sıralamada, Balıkesir İli 347.003 adet kitapla 81 İl arasında; İstanbul, Ankara, Konya, Nevşehir, Isparta ve İzmir İllerinden sonra 7.nci sırayı almıştır.

Hatice Şirin Uyanık

Hadjimoukoff

Yazar-Araştırmacı-Şair-Ressam-Sosyolog-Bestekar-Spiker-Mezzo Soprano-Eğitmen-Traveler-Proje Koordinatör&..