Necati Bey Eğitim Fakültesi (NEF)

Merhaba değerli okuyucularım; Bu hafta Necati Eğitim fakültesini anlatmadan önce Balıkesir’deki “Necati Bey Eğitim Fakültesi”ne ve Türkiye’nin pek çok yerindeki okullara adı verilen Mustafa Necati Bey kimdir? Paylaşmaya çalışacağım..

Ellerinizde mis kokulu Türk kahvesi ile keyifle okumanız dileğimle…

Mustafa Necati Bey (1894 – 1 Ocak 1929)

1894 yılında İzmir'de dünyaya gelen Mustafa Necati, İstanbul Hukuk Okulunu bitirdikten sonra İzmir'e dönerek İzmir Kız Öğretmen Okulunda öğretmenlik yapmıştır. Arkadaşı Hüseyin Vâsıf (Çınar) ile “Şark İdadisi”ni kurmuştur.

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali üzerine İstanbul'a kaçan Mustafa Necati Bey, İstanbul Hükümeti tarafından Balıkesir'e gönderilmiştir. 19 Eylül 1919 günü Balıkesir'e gelen Mustafa Necati Bey, görevinden istifa ederek Balıkesir'de kalmıştır. Burada, arkadaşı Hüseyin Vâsıf Beyle birlikte “İzmir'e Doğru” Gazetesini çıkarmıştır.

Birinci Büyük Millet Meclisine Saruhan (Manisa), ikinci dönem de İzmir Mebusu olarak katılmıştır. Sivas İstiklâl Mahkemesi üyesi, Kastamonu İstiklâl Mahkemesi Başkanlığı yapmıştır. “Mübadele, İmar ve İskân Vekili” ve “Adliye Vekili” olarak büyük hizmetler gerçekleştirmiştir. Fakat onu unutulmaz kılan hizmetleri ise 20 Aralık 1925 – 01 Ocak 1929 tarihleri arasında “Maarif Vekili”(Milli eğitim Bakanı) olarak görev yaptığı dönemde gerçekleştirmiştir.
Bu dönemde, Öğretmenlik, eğitim hizmetlerinin temeli sayılmış; nitelikli öğretmen yetiştirme konusunda önemli çalışmalar yapılmış ve en önemlisi “harf inkılâbı” bu dönemde gerçekleştirilmiştir. Yeni Türk harflerini halka öğretmek için kurulan “Millet Mektepleri”nin açıldığı 01 Ocak 1929 günü aramızdan ayrılmıştır. Bugün onun adıyla anılan “Necatibey Eğitim Fakültesi”nin temeli onun zamanında atılmıştır.

1910 yılında “Karesi Muallim Mektebi” olarak ilköğretime öğretmen yetiştirme görevini üstlenen Kurum, 1932 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuvayimilliyeci Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'in emirleriyle inşa edilen kendi binasına taşınmış ve bu tarihten itibaren aynı binada Necati Bey Öğretmen Okulu adıyla faaliyetlerini sürdürmüştür.
1944-1945 eğitim-öğretim yılında ortaöğretime öğretmen yetiştirmek amacıyla, Necati Eğitim Enstitüsü adıyla 2 yıllık yükseköğretim kurumu olarak yeniden yapılanan kurum, 1968-1969 öğretim yılında 3 yıllık konuma ve 1978-1979 öğretim yılında da dört yıllık lisans düzeyinde eğitim kurumu konumuna çıkarılmıştır.

Kurum, Türk Milli Eğitim tarihinde saygın bir yeri olan Yüksek Öğretmen Okulları kervanına 1980-1981 döneminde “Necatibey Yüksek Öğretmen Okulu” adıyla katılmıştır.20 Temmuz 1982'de “Necatibey Eğitim Fakültesi” adıyla Uludağ Üniversitesi'ne bağlanmış olan Kurum, 1992 yılında kurulan Balıkesir Üniversitesi'nin de çekirdeğini oluşturmuştur.

Hatice Şirin Uyanık

Hadjimoukoff

Yazar-Araştırmacı-Şair-Ressam-Sosyolog -Bestekar-Spiker-Mezzo Soprano-Eğitmen-Traveler-Proje Koordinatör&…